گالوانیزه سرد چیست (مزایای و آبکاری Cold galvanizing)
دیدگاه های ثبت شده
0
دیدگاهی برای این پست ثبت نشده است.
گالوانیزه سرد (Cold galvanizing) استفاده کردن از یک رنگ غنی از جنس روی در سطح قطعات آهنی و فولادی است که برای محافظت از آن ها در برابر خوردگی است. این فرایند مانند همتای گرم خود دارای دوام بالای نیست و در قسمت های که استقامت فلزات مورد نیاز است، نباید استفاده نشود. فرایند گالوانیزه کردن اساسا موجب افزودن یک روکش بر روی هر فلز پایه ای دیگر با هدف افزایش کارایی، دوام و استحکام می شود.
همان طوری که میدانید فلزات بسیار زیادی همچون فولاد، آهن، مس و… در صنایع گوناگون مورد استفاده عموم قرار میگیرند. این نکته را نیز میدانید که اگر فلزات در برابر رطوبت و اکسیژن موجود در هوا قرار بگیرند، ممکن است زنگ بزنند و بپوسند. ازاینرو صنعتگران برای جلوگیری از این امر به گالوانیزه روی آوردهاند. گالوانیزه در کارخانهها به دو روش گالوانیزه گرم و سرد انجام میشود. در این مقاله از فروشگاه اینترنتی کلیدآهن شما را با استاندارد، مزایای، رنگ، آموزش آبکاری، خط و اسپری گالوانیزه سرد پیچ و مهره و اصفهان آشنا می کنیم.
گالوانیزه سرد چیست؟
درواقع اگر بخواهیم به زبان ساده بیان کنیم باید بگوییم که بهقرار گرفتن عملیاتی که طبق آن مقداری مادهای خاص بر روی فلز قرار میگیرد و از آن در برابر اکسیژن هوا و زنگ زدگی محافظت میکند فرآیند گالوانیزه یا آبکاری گویند.
گاهی این فرآیند در دمای محیط و بدون نیاز به بالا بردن دمای مواد انجام میشود که به آن گالوانیزه سرد میگویند. درصورتیکه با بالا رفتن دما سر و کار داشته باشیم گالوانیزه گرم انجام میگیرد. در این فرایند اکثر مواقع مقداری ترکیباتی از روی، نمک و آب و… بر روی سطح فلزها به روشهای گوناگونی مینشیند تا از فلز مورد نظر در برابر زنگ زدگی و پوسیدگی محافظت شود.
لازم به ذکر است که میزان مقاومت در استاندارد گالوانیزه سرد کمتر از گالوانیزه گرم است بنابراین در صنایع مهم همچون کشتی سازی بههیچ عنوان از این نوع گالوانیزه نباید استفاده شود. لایه محافظتی که بر روی فلز مورد نظر قرار میگیرد را آند میگویند.
دلیل این امر فدا شدن آن در برابر فلز و محافظت کامل از فلز میباشد. محلولی که در گالوانیزه سرد پیچ و مهره بر روی فلز قرار میگیرد، ترکیبی از چند ماده است. بهعنوان مثال محلول آب، نمک، روی یا محلول نمک، روی، محلول اسیدی از مواردی هستند که بر روی فلز اسپری میشوند و با قطری حدود ۲۵ میکرون بر روی فلز مدنظر مینشینند. جالب است بدانید فلزاتی که به این نوع روش، آبکاری میشوند در کنار مقاومت کم آنها، پس از آبکاری ظاهری بسیار جذاب و خیره کننده به خود میگیرند.
آموزش آبکاری گالوانیزه سرد و کاربردهای آن
فرآیند گالوانیزه باید طبق ضخامت و خصوصیات و کاربردهای قطعات فلزی بر روی آنها انجام شود. بهعنوان مثال این نوع آبکاری یا گالوانیزه برای فلزات و قطعاتی باضخامت کم بسیار مناسب هستند، زیرا همان طوری که گفته شد لایه محافظتی که بر روی فلز تحت آبکاری قرار میگیرد فقط قطری حدود ۲۵ میکرون دارد و این بسیار ناچیز است. قطعات و ورقهایی که طبق فرآیند آبکاری گالوانیزه سرد، ساخته می شوند در ساخت قطعات زیر کاربرد دارد:
- سیمهای مفتولی
- توری مرغی
- شیروانیها
- پیچ و مهره
- صنایع خودروسازی
- و … .
انواع گالوانیزه کدماند؟
مهمترین و اصلی ترین روشهای گالوانیزه کردن فلزات، رنگ گالوانیزه سرد و گالوانیزه گرم میباشد؛ اما روشهای دیگری نیز وجود دارد که به کمک آنها میتوان قطعات فلزی مورد نظر را گالوانیزه کرد. در ادامه به تشریح روشهای گوناگون گالوانیزه میپردازیم.
رنگ کاری با استفاده از مادهای به نام روی
در این روش مادهای مملو از روی بر روی فلز مورد نظر پاشیده میشود و عملیات آبکاری انجام میگیرد. لازم به ذکر است که قبل از انجام روی پاشی سطح فلز را به کمک سنگی مخصوص میسایند تا ذرات اضافه آن فرو ریزد. پسازآن مادهای که دارای روی است را بر روی فلز مورد نظر اسپری یا رنگ آمیزی میکنند.
گالوانیزه به روش مکانیکی
در این نوع گالوانیزه قطعه فلزی موردنظر را داخل مخلوطی از روی و شیشه فرومیبرند. پسازآن مواد گالوانیزه را بر روی آن میپاشند. حال نوبت آن است که قطعه را داخل مایع شیمیایی مخصوص که از قبل آماده شده است فرو برند. این کار باعث میشود مواد روی بهطور کامل بر روی قطعه مورد نظر بچسبد. بهترین روش برای انجام قطعات کمتر از 50 کیلوگرم همین روش میباشد.
اسپری گالوانیزه سرد روی پودری
در این روش روی پودر شده را داخل تفنگی مخصوص میریزند. پسازآن که تفنگ حرارت دید و پودرهای داخل آن به حالت مذاب درآمد، بهسرعت شروع به اسپری کردن مواد بر روی قطعات مورد نظر میکنند. سرعت عمل در این روش بسیار مهم است. به همین دلیل نیازمند تجهیزات تخصصی مانند کمپرسورها هستیم.
روش غوطهوری چگونه انجام میشود؟
در این روش قطعات حمام میکنند. حمامی که بهجای آب، موادی مذاب از جنس آلومینیوم، روی، مس، قلع، منگنز و فسفر و… بر روی مواد ریخته میشود. این روش تقریباً در دسته آبکاریهای گرم محسوب میشود و به نام گالوانیزه گرم غیر مداوم نیز شهرت دارد.
مزایای گالوانیزه سرد را برشمارید!
این فرایند جز اصلی ترین روشهای آبکاری در بین صنعتگران میباشد. این روش دارای مزایا و معایبی میباشد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم. یکی از مزیتهای این روش نسبت به سایر روشهای گالوانیزه این است که انرژی مصرف شده در خط گالوانیزه سرد پیچ و مهره کمتر از روشهای دیگر است.
علاوه بر این کنترل بر ضخامت مواد گالوانیزه در این روش راحتتر از سایر روشها میباشد؛ یعنی بهراحتی میتوان مواد گالوانیزه را با اندازهگیری دقیق و ضخامت دلخواه بر روی قطعه مورد نظر پخش کرد.
میزان پرتهای مواد در این روش بسیار کمتر از روشهای دیگر است؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت که روشی اقتصادی ازنظر کمبود هدر رفت ها محسوب میشود. این روش دقیقاً برعکس گالوانیزه گرم بهسادگی انجام میگیرد و نیاز به هیچگونه تجهیزات و ابزارآلات پیچیده و سختی ندارد.
همچنین مدت زمانی که برای انجام فرآیند آبکاری گالوانیزه سرد مورد نیاز است بسیار کمتر از زمان مورد نیاز در سایر روشها میباشد؛ بنابراین با انجام این روش هیچگونه اتلاف وقتی صورت نگرفته است.
بهمنظور گالوانیزه کردن قطعات کوچک و کمتر از ۵۰ کیلوگرم بهتر است از این روش استفاده شود؛ زیرا ازنظر اقتصادی و هزینهای که برای تهیه مواد اولیهاش مورد استفاده قرار میگیرد و پرداخت میشود بسیار باصرفهتر از سایر روشها میباشد.
معایب خدمات گالوانیزه سرد کدماند؟
افرادی که کیفیت کار بسیار برایشان حائز اهمیت است بهتر است این روش را فراموش کنند و سراغ روشهای دیگر، مانند روش گالوانیزه گرم بروند. گالوانیزه سرد با توجه به کم هزینه بودنش نسبت به سایر روشها از کیفیت کمتری نیز برخوردار است.
اگر برای آبکاری قطعات مورد نظر خود از روش آبکاری سرد استفاده میکنید باید بدانید که ممکن است براثر ضرباتی که به آن وارد میشود مواد محافظتی آن (مثل روی و سایر محلولها) فروریزد. در این صورت آن قسمت از قطعه که روی ندارد در برابر اکسیژن هوا مقاومتی از خود نشان نمیدهد و ممکن است دچار پوسیدگی شود.
مقایسهای بین گالوانیزه سرد و گالوانیزه گرم
گالوانیزه گرم و سرد تفاوتهایی با یکدیگر دارند؛ اما هردوی آنها برای رسیدن به هدفی خاص مورد استفاده قرار گرفتهاند. در این مقایسه باید بگوییم که فرایند سرد نسبت به گالوانیزه گرم بسیار نامطلوب و نامرغوب است. به همین منظور فقط برای آبکاری پیچ و مهرهها، سیمها و دیگر اجزای ریز از آن استفاده میکنند. مقاومت گالوانیزه سرد پیچ و مهره در برابر پوسیدگی بسیار ناچیز است.
باوجود تمام این موارد، بسیاری از صنعتگران همچنان بر استفاده از روش سرد اصرار میورزند. البته هزینه کردن برای قطعات کوچک و ریز به روش گالوانیزه گرم بهصرفه نیست. مراحل انجام خط Cold galvanizing بسیار راحتتر و بدون پیچیدگی خاصی میباشد. درصورتیکه گالوانیزه گرم اینطور نیست و عملیات بهصورت پیچیده و با مکانیزم های خاص خود انجام میشود.
در روش گالوانیزه گرم تمام قسمتهای قطعه دوش مواد گالوانیزه را میگیرند اما در مقابل روش روبرو این مواد بر روی قطعات اسپری میشوند و نیازی به حمام نیست.
البته در زمان حمام گالوانیزه گرم بهمنظور جلوگیری از تجمع مواد در قسمتی از قطعه، هوا در بین منافذ ردوبدل میشود. در گالوانیزه گرم کیفیت و مرغوبیت کار مورد پسندتر از است. در عوض سرعت عمل در استاندارد گالوانیزه سرد بسیار بالاتر از گالوانیزه گرم میباشد.
سخن آخر
گالوانیزه کلد یک نوع فرایند نقاشی می باشد که از یک پولیش غنی شده از روی مبتنی بر رزین استفاده شده است. شیوه های آماده سازی برای گالوانیزه سرد با حذف کردن اولیه کالامین در صورت حذف چربی و گرد و غبار از سطح فلز صورت می گیرد. برای ایجاد این نوع رنگ ها از برس، غلتک و اسپری استفاده می شود. روکش های آن نیز با فرایند الکتروگالوانیزسیون صورت می گیرد. در این مطلب از وبسایت کلیدآهن شما را با مزایای، آموزش آبکاری، خط، رنگ، اسپری و استاندارد گالوانیزه سرد پیچ و مهره آشنا کردیم.